IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Следващата спасителна крачка: размразяване на междубанковия пазар

Кредитиране между търговските банки на практика липсва, в САЩ обмислят варианти за възстановяване на доверието

09:38 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Следващата спасителна крачка: размразяване на междубанковия пазар

След приемането на станалия печално известен с влиянието си върху фондовите борси спасителен план на американското правителство, властите в САЩ обмислят следващата си крачка в борбата срещу продължаващата вече повече от 14 месеца кредитна криза. 

Този път усилията ще бъдат насочени към възстановяване на нормалното функциониране на междубанковия пазар и стимулирането на взаимното кредитиране на банките, съобщава Bloomberg.

Повод за такива очаквания дават вчерашните сигнали от САЩ, че председателят на Федералния резерв Бен Бернанке подготвя съвместни мерки с финансовия министър Хенри Полсън за размразяване на междубанковия пазар на необезпечени кредити.

Вероятно опитите за стабилизация на американския пазар ще бъдат последвани и от действия на Европейската централна банка, която също индикира, че планира координирана помощ за финансовия сектор и понижение на лихвените проценти.

Решителността на Фед да размрази пазара на краткосрочни кредити беше демонстрирана от вчерашното съобщение на институцията, че аукционите за търговските банки ще бъдат удвоени на 900 млрд. долара. В същото съобщение беше заявено, че централната банка и финансовото министерство „провеждат консултации с пазарни участници относно начините за оказване на допълнителна подкрепа за пазара на необезпечени заеми“, добавя Bloomberg.

Именно този пазар е основополагащ за адекватното функциониране на финансовата система, тъй като чрез него банките набавят необходимите им ликвидни средства. От изострянето на кризата досега обаче ситуацията се влошава непрекъснато, като през последните дни се стигна буквално до замразяване на междубанковото кредитиране.

За 19:30 часа българско време днес е насрочено изявление на Бен Бернанке във Вашингтон, на което се очаква да бъде дадена по-голяма яснота относно намеренията. Пазарите очакват с интерес и насрочената за петък, 10 октомври, среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Г-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още