IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола с ръст за първи път от 5 дни

Пазарите очакват действия от страна на ОПЕК след последните големи спадове в цената на суровината

09:16 | 07.10.08 г.
Цената на петрола с ръст за първи път от 5 дни

Петролът се повиши за пръв път за последните 5 дни, след като някои инвеститори прецениха, че драстичният спад на черното злато вчера с 6,5 на сто е бил твърде голям. Повишението на цената на петрола бе повлияно и от спекулациите, че ОПЕК ще намали доставките на петрол през декември, за да се опита да се бори с ниските цени на горивото.

Вчера президентът на картела, който дава 40 на сто от световния износ на петрол, обяви, че групата ще вземе „адекватни мерки“, за да се бори със спада на цените.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се повишиха с 2,2 на сто (1,95 долара) до 89,76 долара за барел тази сутрин. Последно договорите се търгуваха на 89,49 долара за барел.

Вчера петролът се понижи до най-ниската си стойност от 7 февруари насам. Договорите паднаха 6,07 долара до 87,81 долара за барел.

Търгуваният в Лондон сорт Брент също се повиши. Договорите с доставка през ноември скочиха с 1,7 на сто (1,42 долара) до 85,10 долара за барел. Вчера понижението на Брента бе значително - със 7,3 на сто до 83,68 долара за барел.

Цените на петрола намериха подкрепа и в новините за тропическата буря Марко. Petroleos Mexicanos - третият по големина доставчик на петрол за САЩ, затвори общо 6 петролни кладенеца и евакуира екипите си от района поради опасната близост на бурята. Няколко други компании в района временно преустановиха производството си.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още