IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижи за четвърти пореден ден

С ралито на долара поевтиняха и другите суровини

09:06 | 06.10.08 г.
Цената на петрола се понижи за четвърти пореден ден

Цените на черното злато продължиха да се понижават и днес, дори и след като правителството на САЩ прие спасителния план и одобри инжектирането на 700 млрд. долара във финансовата система. Това бе четвъртото подред понижение на петрола. Като основна причина за спада анализаторите посочиха притесненията относно глобална рецесия и драстичния спад в потреблението на горива в САЩ.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се понижиха с 2,4 на сто (2,28 долара) до 91,60 долара за барел. Така спадът на цената на петрола от пиковата й стойност през юли възлиза на цели 37 на сто (на 11 юли тя достигна 147,27 долара за барел).

Търгуваният в Лондон петролен сорт Брент също се понижи. Договорите с доставка през ноември се понижиха с 1,2 на сто (1,11 долара) до 88,15 долара за барел.

Големият спад на цените на петрола идва, след като специалисти от Международния валутен фонд коментираха на 2 октомври, че американската икономика може да изпадне в рецесия. Това бе най-песимистичната прогноза на институцията досега.

Според доклад на енергийното министерство американското потребление на петрол е намаляло до средно 19 млн. барела на ден през последните 4 седмици. Това е най-ниското ниво на потребление от 2001 година насам.

Цените на петрола не можаха да намерят подкрепа и в курса на долара. Американската валута продължи ралито си спрямо основните валути и това, заедно със страха от световна рецесия, понижи цените на повечето суровини. Златото се понижи с половин процент и падна до 831,64 долара за тройунция. Цените на медта, цинка и алуминия също паднаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още