IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня с 12 на сто за седмица

Котировките се върнаха на нивата от средата на септември заради неяснотата около ефектите от спасителния план

10:12 | 04.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня с 12 на сто за седмица

Цената на петрола регистрира минимално понижение от 0,1 на сто (9 цента) през последната търговска сесия за седмицата в САЩ и търговията приключи при ниво 93,88 долара за барел. Това означава, че за изминалите пет работни дни котировките на черното злато са се смъкнали с цели 12 на сто, което е най-големият седмичен спад от 2004 година насам.

След значителното поевтиняване на суровината, цените вече са с едва 17 на сто по-високи спрямо миналата година, а от регистрирания на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел отстъплението вече възлиза на 36 на сто.

По-голямата част от понижението в цената на петрола беше регистрирано през първите два дни от седмицата, когато котировките отстъпиха с над 10 на сто заради отказа на Камарата на представителите в американския парламент да одобрят плана за спасяване на икономиката, предвиждащ наливането на 700 млрд. долара във финансовата система.

Дори след ясните индикации, че планът ще бъде приет, петролът не повиши цената си, тъй като все по-голяма сила придобиват очакванията, че въпреки усилията за стабилизиране на финансовата система, икономиката е изправена пред сериозна криза. За подобни твърдения основание дават големия брой икономически индикатори за положението в САЩ.

Кризата намира все по-голямо отражение в икономиката, което се отразява и на търсенето на петрол, показват данните на енергийното министерство. Дневното потребление в САЩ през последните четири седмици се е свило до 19 млн. барела, което е най-ниското ниво от октомври 2001 година досега.

Петролът поевтинява и на борсата в Лондон, като вчера котировките паднаха с 1,44 на сто (1,3 долара) до 89,26 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още