IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джордж Буш подписа спасителния план

Пакетът от мерки за стабилизиране на икономиката вече е със статут на закон

09:20 | 04.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Джордж Буш подписа спасителния план

Планът за спасение на американската икономика мина и през долната камара на парламента в САЩ, след което беше незабавно подписан от президента на страната Джордж Буш. Мерките, заложени в него, имат за цел да извадят финансовия пазар от кризата и да върнат доверието в банковата система.

Както е известно, в началото на седмицата Камарата на представителите отказа да одобри проекта, което доведе до срив на борсовите пазари по света. След известни изменения пакетът от мерки получи одобрението на Сената в сряда, а вчера беше гласуван и от долната камара с 263 на 171 гласа, предава АР.

Мерките, заложени в плана, предвиждат изкупуване на проблемни активи от финансовите институции, които са подложени на силен натиск от рекордния брой необслужвани ипотечни заеми. Законът предвижда също така и данъчни облекчения на стойност 149 млрд. долара, както и предоставянето на право на регулаторните органи да отхвърлят и променят правилата за оценка на активи, които според мнозина са в основата на кризата.

В новия закон се предвижда също увеличение на лимита за застраховане на федералните депозити от 100 на 250 хил. долара.

„Тези ходове представляват решително действие за разрешаване на кредитната криза, която поставя заплахи пред икономиката”, заяви президентът Буш в изявление, направено в Белия дом. Самият президент има значителна роля за приемането на плана, тъй като през последните дни се е заел с активно лобиране в средите на републиканците за подкрепа на плана. Именно отказът на повечето от представителите на неговата партия да гласуват в подкрепа на проекта в началото на седмицата доведе до първоначалното му отхвърляне.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още