IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 80% от руските компании се чувстват заплашени от кризата

Най-спокойни относно влиянието на финансова криза са фирмите от сферата на добива и търговията с петрол и газ

11:16 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над 80% от руските компании се чувстват заплашени от кризата

81% от руските компании виждат в световната финансова криза заплаха за своя бизнес, а 9,5% смятат, че кризата ще ги засегне частично, сочи направено миналата седмица проучване на изследователската компания Cornerstone, публикувано от вестник „Ведомости”. Само 9,5% от руските фирми не смятат, че кризата ще ги засегне.

Освен това фирмите, които смятат, че кризата ще се отрази на бизнеса им (90% от запитаните), вече разработват или дори са готови с план за съкращаване на разходите си. Проучването е направено между представители на ръководството на 42 работещи в Русия (руски и чуждестранни) големи компании от различни сфери с годишен оборот около 500 млн. долара.

По сектори на икономиката в Русия най-голяма загриженост от настъпващата криза - практически всички запитани, са изразили от банковия сектор и от промишлеността. От сферата на недвижимите имоти обезпокоени от кризата са 86% от компаниите. От медийните холдинги около половината се чувстват заплашени от финансовата криза.

Най-спокойни относно влиянието на финансова криза са фирмите от сферата на добива и търговията с петрол и газ. Представителите на тези фирми като цяло „не бързат да си правят изводи и не смятат за необходимо да внасят напрежение в ситуацията”.

Основните мерки, които смятат да предприемат за справяне с кризата анкетираните, са засилване на контрола при изразходване на средствата от собствените си бюджети (76%) и обмисляне на въпроса за оптимизация на числеността на персонала (52%).

Като следващи по значимост мерки за справяне с кризата фирмите определят „замразяване” на изпълнението на някои нови проекти (38%) и продажбата на несвойствените за основната дейност на фирмата активи (24%).

Освен това 60% от чуждестранните и 25% от руските фирми възнамеряват да намалят премиите на служителите си. По сектори към тази мярка са готови да прибегнат около половината от банките, една трета от застрахователните компании и 27% от компаниите за недвижими имоти. От друга страна обаче медийните компании и тези от сферата на петрола и газа не планират никакви съкращения на бонусите за служителите си.

Въз основа на проучването анализатори прогнозират, че е възможно да се забави средният темп на нарастване на заплатите в Русия, който към юли на годишна база е 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 03.10.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още