IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет определи ситуацията като бедствена, подкрепя спасителния план

Известният инвеститор говори още за Пърл Харбър, краставите жаби и човешката природа

11:04 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет определи ситуацията като бедствена, подкрепя спасителния план

Финансовото министерство на САЩ трябва да се обедини с частни инвеститори за изкупуване на проблемните ипотечни облигации, заяви милиардерът инвеститор Уорън Бъфет, цитиран от CNNMoney, добавяйки, че размерът на средствата, предвидени в спасителния план, може да се увеличи.

Бъфет определи проблемите, пред които е изправен финансовият свят, като безпрецедентни и предупреди за „бедствена ситуация“, ако Конгресът не вземе бързо мерки за спасяване на икономиката.

„От няколко седмици спорим кой е виновен..., докато нещата се влошаваха още повече“, е заявил Бъфет, определяйки кризата като „икономически Пърл Харбър“.

В сряда Сенатът одобри спасителния план на финансовия министър Хенри Полсън, като се очаква скоро и Камарата на представителите да гласува ревизираната му версия, след като по-рано го отхвърли.

Планът не е идеален, но е много важна стъпка в правилната посока, смята Бъфет.

„Сега вече ще ни струва повече да разрешим проблема, отколкото преди две седмици“, каза Бъфет, имайки предвид първото предложение на Полсън. „Ако не го решим следващата седмица, може би ще трябва да се върна към разноса на вестници“.

Това, което Бъфет предлага, е финансовото министерство да отпусне на хедж фондовете, компаниите от Wall Street или всеки друг инвеститор кредит на стойност 80% от цената на проблемните им активи, като инвеститорите могат да се възползват от по-ниските лихви на финансовото министерство. При евентуалната продажба на тези активи правителството първо ще може да предяви претенции, което означава, че ще си върне заема плюс лихви и евентуално ще има печалба. Чак тогава инвеститорите ще могат да получат някакви пари.

Присъствието на правителството в тези сделки ще увеличи стойността на активите над нивата при продажба „на пожар“, на които иначе може да бъдат продадени, от което пък ще имат полза банките, които се опитват да се отърват от тях.

От началото на кризата Бъфет е инвестирал 5 млрд. долара в Goldman Sachs и 3 млрд. долара в General Electric. По думите му той е имал възможност да даде незабавен отговор в сряда сутринта, когато от GE са му се обадили с молба за инжектиране на капитал. Думите му подсказват, че той се е съгласил на сделката без дори да се консултира с борда на директорите си, коментира CNNMoney.

В замяна на инвестицията му топ ръководителите както на Goldman Sachs, така и на GE са се съгласили да не продават акциите си в съответната компания за три години.

„Огромно предимство е да можеш да действаш бързо в такива времена“, казва Бъфет. „Хората знаят, че могат да ми се обадят и да получат отговор до 10 секунди. ...А ние се опитваме да ги накараме да си платят за това предимство“.

Кредитната криза е увеличили броя на обажданията с молба за инвестиции. „Човекът в другия край на линията, обикновено главен изпълнителен директор, казва: „Пазарът ни смята за крастава жаба, а Berkshire Hathaway – за принцеса. Трябва само да ни целунете и ще се превърнем в прекрасен принц“. Аз казвам: „Не, ние ще се превърнем в крастава жаба“, разказва Бъфет. Въпреки това все пак целунахме няколко“, добавя той.

Бъфет е подсказал, че все още се оглежда за сделки и смята, че моментът е добър за купуване.

Той е похвалил действията на Хенри Полсън, заявявайки, че той е точният човек, който да ръководи усилията на правителството да се справи с кризата.

Освен това Бъфет не иска да сочи когото и да било като виновен за кризата. Според него проблемът се свежда до широко разпространеното по време на бума на пазара на недвижимите имоти схващане, че цените може да се движат само нагоре. И въпреки че недостатъците на тази теория сега са очевидни, това погрешно схващане е разбираемо. „Няма „лоши“ в тази ситуация, такава е човешката природа“, твърди философски Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още