IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов силен спад за американските индекси, петролът също надолу

Опасенията, че спасителният план няма да помогне за предотвратяване на кризата, натежаха на фондовите и стоковите пазари

09:00 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов силен спад за американските индекси, петролът също надолу

Американските индекси регистистрираха нов значителен спад по време на вчерашната търговска сесия. Същевременно цените на петрола и основните индустриални метали се понижиха значително през изминалото денонощие, а американският долар напредна спрямо еврото.

Причината за негативните настроения и на фондовите и на стоковите борси са все по-засилващите се страхове, че американската икономика няма да избегне кризата дори и при приемане на спасителния план на стойност 700 млрд. долара. Негативните настроения се подклаждат от непрекъснато растящия размер на междубанковите лихви, както и от поредица от влошаващи се икономически индикатори за САЩ.

По време на борсовата сесия основният индекс Dow Jones се понижи с 3,2 на сто до 10 482,85 пункта, а широкият показател S&P 500 падна с 4 на сто до 1 114,28 пункта. Технологичният индекс Nasdaq пък се понижи с цели 4,5 на сто и приключи търговията при 1 976,72 пункта.

Новината, че фабричните поръчки в САЩ са намалели далеч повече от очакваното през последния месец, съчетана с поредния ръст на междубанковите лихви, се отрази негативно на индустриалните компании, като Caterpillar Inc., Alcoa Inc. и Deere & Co. понижиха пазарната си капитализация с по над 8 на сто. Книжата на General Electric пък се срутиха с 9,6 на сто.

На стоковите пазари също властваха мечките, което доведе до силен спад в цената на петрола. В Ню Йорк цената му падна с 4,56 долара (4,6 на сто) до 93,97 долара за барел, като към момента в азиатската търговия котировките губят още 0,54 на сто до 93,43 долара за барел. Брентът с доставка през ноември пък поевтиня с 5 на сто (4,77 долара) до 90,56 долара за барел, а в електронната търговия губи още 0,45 на сто до 90,11 долара за барел.

Цената на алуминия и медта се понижи с по 5 на сто, а на цинка – с 4,75 на сто вчера. Котировките на оловото загубиха 2,6 на сто, а на никела – 4,1 на сто по време на вчерашната сесия в Лондон.

Поевтиняването на суровините идва на фона на поскъпването на американския долар спрямо еврото. Днес единната валута пада до ниво 1,3865 долара за евро, което означава, че за седмицата е регистрирала спад от 5,2 на сто. Това от своя страна е най-голямото седмично отстъпление на единната валута от въвеждането й през 1999 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още