IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай намали производството си на стомана заради кризата

Очаква се икономическият ръст на страната да се забави до 9-9,5% годишно от 11,9% за 2007 г.

12:45 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китай намали производството си на стомана заради кризата

Най-слабото звено на китайската икономика в условията на световната финансова криза се оказа металургичният сектор, който през август спрямо предходния месец съкрати производството си с 5% до 43 млн. т, пише вестник Комерсант. Намалението на производството се обяснява от една страна с намалението на експортното търсене, а от друга – с ограниченията, наложени на отрасъла по време на провеждането на лятната Олимпиада.

По време на Олимпийските игри в Пекин на производителите беше наложено от правителството да се съобразяват с по-високи изисквания, свързани с безопасността и екологията, поради което те са били принудени да купуват от чужбина руда на по-високи цени.

По последни данни през септември също се наблюдава намалено производство на стомана в страната. За това свидетелства и фактът, че миналия месец индийски производители на желязна руда са усетили рязък спад на търсенето от страна на купувачи от Китай, някои от които дори се отказват от вече подписани договори. Експертите обясняват това със загубите, които понасят китайските производители на стомана заради намаленото търсене на стомана и прокат зад граница.

Миналата седмица от китайското правителство са изразили „загриженост” от разразилата се финансова криза в САЩ, тъй като тя ще се отрази и в Китай, основно чрез намаляване на приходите на страната от износ. Засега никой не очаква сривове в отделни отрасли на китайската икономика.

Председателят на китайската банкова регулаторна комисия преди няколко дни е заявил, че икономическият ръст на Китай ще се забави до 9-9,5% годишно спрямо 11,9% за 2007 г.

Анализатори от Deutsche Bank пък отбелязват, че „всеки спад в икономическия ръст на Китай, неговото промишлено производство и размера на инвестициите ще повлияе силно на глобалното търсене на суровини, тъй като през 2009 г. на Китай ще се пада около 40% от ръста на търсенето на световните пазари на никел, петрол, мед, стомана, желязна руда и алуминий”.

Банковият сектор на Китай обаче ще бъде по-незабележимо засегнат от финансовата криза, смятат анализатори. Като цяло сега китайските банки изпитват значително по-малки проблеми с ликвидността, отколкото европейските. Освен това китайското правителство взема мерки, насочени към стабилизация на фондовия пазар. Така например от 19 септември е отменена държавната такса при покупка на ценни книжа (която от края на април китайското правителство намали от 0,3% на 0,1% от стойността на всяка сделка).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още