IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Огромна волатилност на търговията в Азия

В Хонконг основният индекс заличи загубата от 10% от началото на сесията, масирани разпродажби на книжата от автомобилния сектор на Япония

11:37 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Огромна волатилност на търговията в Азия

Днешната борсова сесия преминава в условията на значителна волатилност заради поредица от разнопосочни новини. Основните фактори, даващи посока на търговията в региона, са свързани с одобрения от американския Сенат план за спасение на финансовата система, опасенията за забавяне на световната икономика и прогнозите за спад в цените на основните суровини.

Поредицата от събития доведе до спад на регионалния индекс MSCI Asia Pacific с 1,6 на сто до 107,24 пункта тази сутрин, с което отстъплението на показателя от началото на годината вече надхвърля 32 на сто. Днес пазарите в Малайзия, Индонезия, Индия и Пакистан бяха затворени заради празници, а китайският пазар е в почивка до края на седмицата.

По особено драматичен начин премина сесията в Хонконг. В началото на търговията основният индекс Hang Seng буквално се срути с 9,9 на сто, отбелязвайки най-голям дневен спад за последните 10 години, но впоследствие успя да се възстанови и приключи с ръст от 1,32 на сто до 18 254,62 пункта.

Повод за огромната волатилност в страната беше новината, че втората по размер на активите банка Hang Seng Bank притежава дългови книжа, издадени от фалиралата американска банка Washington Mutual. Това породи опасения, че финансовата система е изправена пред тежки времена и компаниите от сектора станаха обект на масирани разпродажби.

В Япония Nikkei 225 падна с 1,9 на сто до 11 154,76 пункта, воден от представителите на автомобилния сектор, които регистрираха значителни понижения. Причината за това е свиването на търсенето на автомобили на американския пазар, което заплашва бизнеса им в най-значителната експортна дестинация за страната.

Днес в Тайван Taiex се смъкна с 1,05 на сто до 5 703,72 пункта, а южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,4 на сто до 1 419,65 пункта. В Австралия пък S&P/ASX 200 отстъпи 0,7 на сто до 4 761,10 пункта.

До момента в Сингапур Straits Times се покачва с 0,1 на сто до 2 361,03 пункта, а в Тайланд Stock Exch of Thai се повишава с 0,55 на сто до 597,74 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още