IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът върна част от печалбите си заради скептицизма към спасителния план

Цените на черното злато не са били толкова волатилни от войната в Залива през 1991 година

09:58 | 02.10.08 г.
Петролът върна част от печалбите си заради скептицизма към спасителния план

Петролът поевтиня вчера въпреки приемането на плана на финансовия министър Хенри Полсън от американския Сенат. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, скептицизмът, че планът ще успее да предотврати рецесия, е основният двигател зад спада в цената на петрола.

Една глобална рецесия, причинена от срив на банковата система в САЩ, има потенциал да засегне потреблението на петрол и това понижава цената му в момента. Според анализаторите всички негативни новини, свързани с американската икономика и в частност - с финансовата система, ще имат силно влияние върху цената на черното злато.

Спасителният план бе одобрен от Сената на САЩ и сега трябва да бъде отново разгледан от Камарата на представителите.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се търгуват на 98,74 долара за барел. Преди това договорите стигнаха цени над 100 долара, но бързо малко след това отново се понижиха.

Така цените на петрола са с 32 на сто по-ниски от пиковата им стойност през юли, когато цената на черното злато стигна 147,27 долара за барел.

Търгуваният в Лондон сорт Брент също върна част от печалбите си вчера. Към момента договорите за доставка през ноември се търгуват на 94,99 долара за барел.

Цените на петрола не намериха подкрепа и в прогнозите за петролните запаси през миналата седмица. Проучване на Bloomberg сочи, че медианната прогноза е запасите на петрол да са се повишили с 2,75 млн. барела през миналата седмица.

Стръмните движения на цените на петрола и в двете посоки са без скорошен исторически прецедент. Последният път, когато цените на петрола са били толкова волатилни, е било през 1991 година и войната в Залива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още