IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Blackstone и JPMorgan търсят $1 млрд. за прехода към дигитално кино в САЩ

Дигиталните технологии дават възможност да се прожектират 3-D филми, на които студиата вече залагат много

17:36 | 01.10.08 г.
Blackstone и JPMorgan търсят $1 млрд. за прехода към дигитално кино в САЩ

Blackstone и JPMorgan ще направят опит да наберат над 1 млрд. долара, за да финансират прехода на до 20 хил. киносалона в САЩ към дигитални прожекции, съобщи Financial Times. 

Двете компании организират финансирането за консорциум, който включва трите най-големи вериги киносалони в САЩ и вече има сделка с пет холивудски студиа, твърди източник, запознат с темата.

Очаква се по-късно днес да бъде обявено присъединяването на Lionsgate към Walt Disney, Paramount Pictures, Twentieth Century Fox и Universal Pictures в плана на консорциума.

Консорциумът, наречен Digital Cinema Implementation Partners (DCIP), включва AMC Entertainment, Cinemark и Regal Entertainment. Компаниите водят от няколко месеца преговори как да се реализира скъпият преход към дигитално кино.

Засега от консорциума няма коментар.

Дигиталните технологии дават възможност да се прожектират 3-D (триизмерни) филми. Очаква се в дългосрочен план да спестят много пари на Холивуд, защото на студиата няма да им се налага да правят и разпространяват целулоидни ленти, които освен това могат да се повредят с времето.

Студиата залагат много на бъдещето на 3-D филмите и всички готвят серия амбициозни проекти в този формат в идните две години. Disney например готви 3-D версии на „Коледна песен“ и „Алиса в страната на чудесата“, а Twentieth Century Fox планира да пусне Ice Age 3 на 3-D следващото лято. Всички нови филми на DreamWorks Animation, които се разпространяват от Paramount, ще бъдат 3-D, като първият се очаква през март.

Преходът на 20 хил. киносалона към дигитално кино е значителна възможност на развлекателната индустрия в САЩ, където има около 40 хил. кина, но само няколкостотин могат да прожектират кратки 3-D филми към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още