IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавна подкрепа от 25 млрд. долара за американските автомобилостроители

От GM, Ford и Chrysler казват, че могат и без тези пари, но заплашват със съкращения на хиляди служители

10:49 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавна подкрепа от 25 млрд. долара за американските автомобилостроители

Американският президент Джордж Буш одобри закон, предвиждащ заем от 25 млрд. долара за автомобилните производители, изпитващи финансови затруднения, съобщи Ройтерс.

Мярката е част от закон за предоставяне на финансиране от общо 630 млрд. долара за отбрана, образование, селско стопанство, здравеопазване и държавна подкрепа.

Планът за автомобилния сектор предвижда учредяването на фонд от 7,5 млрд. долара, гарантиращ заеми за 25 млрд. долара с преференциални условия за General Motors, Ford и Chrysler с цел подпомагане на производството на по-икономични коли.

Американските автомобилни компании са подчертали, че планът ще им помогне да получат „достъп до важни капитали в условията на кредитната криза, за да посрещнат нуждата от инвестиции в нови технологии“. Това ще е най-голямата държавна помощ за сектора, отпускана от спасяването на Chrysler през 80-те години на миналия век.

От трите щатски автомобилни гиганта са завили, че могат да се справят и без тези средства, но са предупредили също така, че в този случай работните места на хиляди техни служители биха били застрашени.

И двамата кандидати за президентските избори на 4 ноември - демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн – изказват подкрепа за заема.

Продажбите на автомобили в САЩ през август затвърдиха продължителната си тенденция на спад, като за месеца са се понижили с 11% на годишна база. Възможно е нивото им за цялата година да се окаже най-ниското от 15 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още