IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скок в цената на петрола в очакване на спасителния план

Черното злато поскъпна с 6 долара за изминалото денонощие след силния спад в цената в началото на седмицата

09:13 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Скок в цената на петрола в очакване на спасителния план

Цената на петрола регистрира значителен ръст през изминалото денонощие, тъй като очакванията за гласуването на спасителния план на стойност 700 млрд. долара от американския Сенат водят до надежди, че американската икономика ще се стабилизира и ще избегне рецесията.

Петролът поскъпна силно на фона на най-големия ръст на американските борсови индекси за последните шест години, който беше регистриран през изминалата сесия. Възстановяването дойде след срива от понеделник вечерта, когато борсите регистрираха исторически спадове, а цената на петрола се понижи с 10,50 долара за барел.

В рамките на вчерашната сесия петролните контракти с доставка през ноември поскъпнаха с 4,4 на сто (4,27 долара) до 100,64 долара за барел, регистрирайки най-голямото дневно поскъпване от 22 септември насам. По време на електронната търговия черното злато поскъпва с още 1,26 на сто и цената му в азиатската търговия достига 101,90 долара за барел.

„Наличието на оптимизъм на фондовия пазар се пренесе и към пазара на петрол. Ръстовете бяха значителни, като бяха предизвикани по-скоро от надеждата, отколкото от някакъв фундаментален фактор“, смята Марк Хансен от CPM Group, цитиран от Bloomberg.

На лондонската борса вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 4,19 долара (4,5 на сто) до 98,17 долара за барел. Впоследствие в часовете на електронна търговия ноемврийските фючърси повишават цената си с още 1,2 на сто и се котират по 99,35 долара за барел.

Днес върху пазара на петрол се очаква влияние от страна на данните за петролните запаси на САЩ. Анализаторите очакват запасите от бензин да са отбелязали спад от 2,05 млн. барела през предходната седмица, а от петрол като цяло да са се увеличили с 2,75 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 01.10.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още