IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският Сенат заобикаля процедурите и гласува плана днес

Сенаторите ще гласуват проекта, преди той да е окончателно приет от Камарата на представителите, което крие значителни рискове от провал

08:46 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американският Сенат заобикаля процедурите и гласува плана днес

Американският сенат ще направи опит да приеме мултимилиардния план за спасяването на финансовата система, заобикаляйки процедурите по гласуване на закони в страната. В дневния ред за днешното заседание се очаква да попадне гласуването на мерките, които са претърпели козметични корекции за задоволяване на изискванията на републиканците, предава АР.

Днешното гласуване ще бъде извършено в разрез с правилата за изготвянето на закони в САЩ, тъй като по принцип Сенатът разглежда законопроектите едва след тяхното одобрение от Камарата на представителите. С този ход се цели да бъдат убедени именно представителите на долната камара да приемат плана, който отхвърлиха на заседанието си в понеделник.

В случай че Сенатът приеме пакета от мерки, топката ще бъде върната обратно към Камарата на представителите, която ще трябва да се произнесе най-рано утре, тъй като за тогава е насрочено следващото й заседание. За да мине законопроектът през нея, е необходимо 12 от гласувалите „против“ в понеделник да променят мнението си и да подкрепят плана.

Промените в проекта са свързани с данъчна редукция, която обаче не се харесва на демократите. Икономическите стратези от Сената обаче разчитат, че новите моменти ще привлекат повече депутати да гласуват положително. Сред предложените промени е увеличаването на размера на застрахованите от държавата депозити от 100 на 250 хил. долара. Рисковете обаче са големи, тъй като съществува вариант Камарата на представителите да сметне, че решенията й се налагат "отгоре" и всичко да пропадне, добавя АР.

Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси се изказа доста хладно по въпроса с промените на плана. Според нейното мнение „Сенатът е взел необходимите решения, които да доведат до преминаването на законопроекта през това законодателно тяло“, като до гласуването в четвъртък Камарата трябвало да си изгради отношение към измененията.

Заради насроченото за днес гласуване се очаква кандидатите за президент на САЩ Барак Обама и Джон Маккейн да прекъснат обиколката си из страната и да се завърнат във Вашингтон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 01.10.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още