IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад при петрола, металите и другите суровини

Черното злато падна с над 6 долара днес поради скептицизма към плана на Полсън

16:50 | 29.09.08 г.
Силен спад при петрола, металите и другите суровини

Повечето суровини регистрираха значителни спадове днес, след като на пазарите властваше песимизъм за бъдещето на глобалната икономика. Петролът, металите и другите суровини се понижиха, след като спасителният план „Полсън“, който се очаква да бъде приет скоро от Американския конгрес, не можа да убеди инвеститорите, че ще изправи на крака американската финансова система.

Петролът се понижи с над 6 долара от тази сутрин, а повечето метали регистрираха спадове с над 2 на сто. Единствено златото, което често се използва като хедж срещу рецесия, се покачи умерено днес.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, причина за понижението на суровините е убеждението, че планът на финансовия министър Хенри Полсън за изкупуване на „лоши“ облигации на стойност 700 млрд. долара, ще се окаже недостатъчен.

Към момента петролните фючърси с доставка през ноември се търгуват на ниво от 101,46 долара за барел, или с 5,43 на сто по-ниско от вчера. По-рано днес черното злато достигна 100,80 долара за барел.

Лондонския сорт Брент отстъпи с по-умерени темпове. Фючърсите с доставка през ноември се понижиха с 4,74 на сто и към момента се търгуват на 98,80 долара за барел.

Металите също се понижиха. Среброто с доставка веднага падна с 4,24 на сто до 12,87 долара за тройунция. Оловото беше сред най-пострадалите индустриални метали – понижението при него бе с 6,31 на сто до 1840 долара за тон.

Цинкът пък поевтиня с 4,12 на сто до 1726 долара за тон.

Земеделските суровини също не бяха пощадени от инвеститорския песимизъм. Страховете, че една по-сериозна глобална рецесия ще повлияе на световното потребление, понижи цените на царевицата, соята, кафето и пшеницата.

Към момента един бушел царевица се търгува за 5,27 долара, или с 0,15 на сто по-ниско от вчера. Пшеницата също отстъпи с 0,15 на сто и последно един бушел се търгуваше на 7,01 долара.

Друга причина за силния спад днес беше ралито на долара. Американската валута се повиши спрямо еврото и йената, а това направи суровините по-непривлекателни, тъй като те са деноминирани в долари. От началото на търговията тази седмица доларът поскъпна с около 1,5 на сто спрямо еврото и към момента едно евро се разменя за 1,4380 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още