IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата засегна производителя на бои Akzo Nobel

Спадът на пазара на жилища се отрази на компанията, ще съкращава работни места

13:23 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата засегна производителя на бои Akzo Nobel

Най-големият световен производител на бои - Akzo Nobel NV, планира да съкрати най-малко 3500 работни места и отлага програмата си за обратно изкупуване на акции заради кризата на финансовите пазари, както и заради задълженията си в размер на 1,8 млрд. евро, съобщи Bloomberg.

Със закупуването на компанията ICI Akzo се превърна във вторият по големина производител на бои в САЩ. Това обаче стана два месеца преди продажбите на нови жилища в страната да паднат до 17-годишен минимум. Тъй като спадът се разпространява и във Великобритания, главният изпълнителен директор Ханс Вийерс засили мерките за намаляване на разходите и представи нови продукти.

„Видимостта като цяло е ограничена“, заяви Вийерс, имайки предвид перспективите пред икономиката. Освен в САЩ и Великобритания, има сигнали за забавяне и на места като Южна Европа и Германия, поясни той.

Вийерс се опитва да компенсира спада на дейността на Akzo на по-развитите пазари с растеж на операциите на ICI в Азия и Латинска Америка. За да спечели подкрепата на инвеститорите за придобиването на ICI, Вийерс обеща да увеличи дивидента, да изкупи обратно акции на стойност 3 млрд. евро и да намали разходите, като закрие главния офис на ICI и евентуално затвори заводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още