IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започнаха седмицата със спад

Скептицизъм към плана Полсън беше основната причина за понижението

10:39 | 29.09.08 г.
Азиатските пазари започнаха седмицата със спад

Азиатските индекси регистрираха понижения днес, тъй като инвеститорите се притесняваха, че планът „Полсън“ няма да помогне на проблемната американска икономика и няма да може да предотврати бъдещи фалити на банки в САЩ.

Основен двигател зад спада, за пореден път, бяха банковите акции. Книжата на Westpac, третата по големина банка в Австралия, загубиха над 3 на сто по-време на тихоокеанската сесия.

Акциите на производителите на суровини, както и тези на компаниите, занимаващи се с корабен транспорт, също регистрираха значителни понижения.

Комплексният индекс MSCI Asia Pacific, включващ най-големите компании в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 2,4 на сто до 111,07 пункта, като 28 на сто от целия спад на индекса се дължеше на финансовите компании. От началото на годината именно финансовите компании бяха основната причина за спад на индекса с около 30 на сто.

Повечето местни индекси също регистрираха понижения. Японският Nikkei 225 се понижи с 1,26 на сто (150 пункта) и затвори сесията на 11 743 пункта. Хонконгският Hang Seng отстъпва до момента с 2,79 на сто (520 пункта) и последно се котираше на 18 161 пункта. Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 губи близо 2 на сто от началото на сесията и последно беше на ниво от 4 807 пункта.

Въпреки че американският Конгрес стигна до консенсус и реши да гласува доверие на финансовия министър Полсън, като му отпусне 700 млрд. долара, с които министерството да се намеси на пазара и да изкупува „лошите“ облигации, това не успокои пазарите. Много експерти гледат на плана на Полсън с голяма доза скептицизъм.

Известният инвеститор Марк Фабър коментира миналата седмица, че, за да проработи подобен план, парите, гласувани от Конгреса, трябва да са около 5 трлн. долара. Фабър, както и други анализатори, смята, че най-доброто решение на кризата би било да бъдат оставени инвестиционните банки да фалират въпреки сериозните проблеми, които това решение би създало в краткосрочен план.

Американските пазари също не реагираха добре на новините за приемането на плана, като фючърсите върху основните индекси се понижиха. Фючърсите върху S&P 500 падат до момента с 1,16 на сто (14 пункта) и последно се котираха на 1 200 пункта. Фючърсите върху Dow Jones и Nasdaq се понижиха съответно с 0,92 и 0,82 на сто.

Пазарите в Тайван, Тайланд, Корея, Сингапур и Индия се понижиха на днешната сесия.

Единствено пазарите в Китай регистрираха ръст. Основният индекс CSI 300 се повиши с 0,91 на сто (20 пункта) до 2 243 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още