IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пада преди гласуването на спасителния план в САЩ

Черното злато започна седмицата с понижение заради опасения, че планираните мерки няма да предотврятят икономически спад на САЩ

09:29 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола пада преди гласуването на спасителния план в САЩ

Петролът регистрира понижение в цената си спрямо петък в първите часове на новата търговска седмица. Като основна причина за понижението анализаторите посочват опасенията, че дори приемането на предвидените за гласуване мерки за стабилизиране на финансовата система няма да помогнат да бъде избегнат спад в икономиката на САЩ, предава Bloomberg.

Цената на петролните контракти с доставка през ноември пада с 1,5 на сто до 105,38 долара за барел от началото на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. През изминалата седмица черното злато поскъпна с 4 на сто след значителни колебания в цената заради спекулациите дали спасителният план на американския финансов министър Хенри Полсън ще бъде приет от законодателните органи в страната.

За поевтиняването на петрола в началото на седмицата влияние оказва и възстановяването на работата на производствените мощности и тръбопроводи, които бяха затворени заради ураганите Густав и Айк. Според прогноза на Bloomberg през настоящата седмица можем да очакваме задълбочаване в спада на котировките, тъй като прогнозите за забавяне на растежа придобиват все по-голяма сила. Такова е мнението на 14 от общо 48 анкетирани от информационната агенция анализатори.

От началото на седмичната търговия на електронната платформа на борсата в Лондон петролът от сорта Брент поевтинява с 1,28 на сто до 102,26 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 29.09.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още