IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спасителният план за $700 млрд. може да бъде гласуван днес

Постигнато е споразумение за гласуването в Конгреса и Сената на САЩ

01:23 | 29.09.08 г.
Спасителният план за $700 млрд. може да бъде гласуван днес

Американските законодатели са склонни да подкрепят спасителния план за изкупуване на проблемни ипотечни облигации за 700 млрд. долара, съобщава Bloomberg. „Сделката е сключена”, заяви сенаторът републиканец Джуд Грег, член на бюджетната комисия. Конгреса и Сената може да гласуват плана още днес, уточни Грег. Някои конгресмени все още предпочитат да видят окончателния текст на решението, за да изразят оценката си за него.

Самият план не включва изкупуване на проблемните облигации по номинал, а по определена от държавата справедлива цена, която може да е значително над текущата пазарна оценка на книжата, например чрез спасителния план цената да е 60% от номинала за някои емисии, спрямо 40% в момента. Тоест значителни загуби ще останат в настоящите притежатели на тези облигации. Опасенията са от неправилна оценка на стойността на облигациите от страна на държавните органи.

Песимизмът към плана завърши с искането към Буш да предложи механизъм за компенсиране на всякакви загуби на данъкоплатците, произлизащи от плана, в срок от 5 години.

Възможността за приемането на плана е предизвикала буря от гневни обаждания и електронни писма до администрацията на Буш от данъкоплатци, които не желаят с техните средства да се плати сметката на спекулантите от Уолстрийт.

В петък американският широк индекс S&P 500 губеше 1,4% от стойността си, с което спадът от началото на седмицата достигаше рекордните за последните няколко месеца 5,4%. След ясни сигнали за приемане на спасителния план в края на работния ден в САЩ, индексът S&P 500 приключи с повишение от 0,32%, а Dow Jones с ръст от 1,10%. В петък фалитът на спестовната банка Washington Mutual стана най-големия фалит в историята на САЩ. Въпреки че късите продажби с финансови акции са забранени, книжата на друга голяма банка - Wachovia Corporation, поевтиняха с 41,5% по време на сесията и само повишената увереност за приемането на спасителния план намали загубите до 27% в края на търговската сесия в петък. В подобно незавидно положение беше и банката National City Corporation, въпреки липсата на къси продажби. Случаят с Washington Mutual, ясно показа че фалити има, въпреки забраната за къси продажби и въпреки надеждите за спасителен план.

Желанието на законодателите бе да анонсират споразумението за приемане на плана преди отварянето на пазарите в Япония тази сутрин, с цел да предотвратят по-натъшна паника на пазарите. 

Борсата в Нова Зеландия, която отваря първа в началото на работната седмица, реагира положително на новината и стартира с повишение от 0,87% за индексът NZSE 50, въпреки обявеното в петък навлизане на страната в рецесия.

Предстои да видим дали спасителният план ще спре спада на финансовите пазари, или просто ще го забави или отложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още