IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опитът показва, че опитът е от значение

В исторически план измамите и лошото управление се засилват по време на рецесия

16:31 | 26.09.08 г.
Опитът показва, че опитът е от значение

Със забавянето на британската икономика, опасенията, че много от водещите компании са оглавявани от хора, които не са достатъчно опитни да ги преведат безпрепятствено през кризата, ескалират, пише Financial Times.

Средностатистическият член на борд на компания, включена в индекса на 350-те водещи компании на Лондонската борса, заема своята позиция средно само от четири години, а средностатистическият изпълнителен директор е на тази длъжност от около 4,6 години. Последната рецесия във Великобритания обаче датира отпреди повече от десетилетие.

Тази неопитност повишава натиска върху неизпълнителните членове на борда, особено върху независимите директори, които трябва да гарантират високо ниво на мениджмънта.

В исторически план измамите и лошото управление се засилват по време на рецесия и възнагражденията съответно трябва да бъдат променени, така че да отговарят на опасностите в настоящата реалност.

„Сега е моментът неизпълнителните членове на борда наистина да се намесят“, казва Джералд Ръсел от Ernst & Young. „Мениджърските екипи често се страхуват да признаят всичко на борда... Те скриват някои лоши новини.“

За много от независимите директори във Великобритания обаче естеството на работата е напълно ново, сочи проучването.

Независимите директори на компаниите от индекса средно са заемали тази длъжност за период от 3,6 години, но все пак са по-възрастни от изпълнителните директори. Средната възрастова граница и при двата поста обаче се е снижила през последните пет години.

Средната възраст при изпълнителните директори е 50 години за разлика от 53 през 2003 г., а средната възраст при неизпълнителните директори е 58 от 59 преди пет години.

"Съществува дискриминация на възрастова основа сред някои от хората в корпоративното управление и общността на инвеститорите", смятат някои ръководители. „Ако си над 65 или 70, просто те изгонват от борда.“

Някои от изпълнителните директори в момента понасят високата цена за това, че мениджърският състав в компаниите им не е оптимален. Един от тези директори, чиято компания е от един от най-засегнатите сектори, признава, че е трябвало да иска външни одити и доклади на независими лица, инспектиращи всички дейности в компанията.

Въпреки че в момента много от мениджърите са относително неопитни, налице са признаци, че полюсите ще се преобърнат, смятат специалисти. „Бордовете все по-често ще бъдат съставени от опитни бивши председатели или изпълнителни директори“, казват те.

"Компаниите търсят мениджъри, които са преживявали предишни рецесии. Не става въпрос за възраст. Важен е подходът им", казва Питър Уейн, чиято компания специализира в намирането на неизпълнителни директори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още