IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се понижиха за четвърта поредна сесия

С изключение на Китай всички основни борсови индекси в Азия регистрираха спад

12:02 | 26.09.08 г.
Азиатските пазари се понижиха за четвърта поредна сесия

Азиатските пазари паднаха за четвърта поредна сесия, след като несигурност обви спасителния план на Хенри Полсън. Фалитът на една от най-големите банки в САЩ – Washington Mutual, и фактът, че Конгресът не е готов да даде веднага чек на Полсън за 700 млрд. долара, повлияха негативно на азиатските книжа.

Кумулативният индекс за азиатските и тихоокеанските пазари - MSCI Asia Pacific, отстъпи с 0,5 на сто до 114.78 пункта. Така бенчмаркът изгуби ръста си от началото на седмица от 0,9 на сто и завърши седмицата почти без промяна.

Основна причина за спада на индекса бяха компаниите от финансовия сектор, които се понижиха значително след новините за фалита на Washington Mutual. Другите два сектора, които повлякоха индекса надолу, бяха транспортният и суровинният. Най-голямата минна компания в света – BHP Billiton, загуби 1,5 на сто след спада в цените на петрола.

Местните индекси също отстъпиха. Японският бенчмарк Nikkei 225 загуби 0,94 на сто (113 пункта) и завърши последната сесия за тази седмица на 11 893 пункта. Хонконгският бенчмарк Hang Seng загуби 1,33 от стойността си (252 пункта) и затвори на нива от 18 682.

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия също отстъпиха.

Сред най-понижилите се пазари бяха тези в Южна Корея и Тайван. Корейският индекс Kospi отстъпи с 1,68 на сто (25 пункта) до 1 476 пункта. Тайванският Taiex загуби на днешната сесия 2,16 на сто и последно се котираше на ниво от 5 929 пункта.

От основните пазари единствено тези в Китай регистрираха ръст. Индексът CSI 300 добави 0,91 на сто (20 пункта) и завърши седмицата на 2 243 пункта.

Експерти коментираха пред Bloomberg, че влошаващата се финансова криза и растящата вероятност за сериозна рецесия в САЩ и Западна Европа ще окажат негативен ефект върху развиващите се пазари и особено върху компаниите, занимаващи се с воден транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още