IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 160 икономисти критикуват плана на Полсън, поискаха проучването му

Някои законодатели вече се позовават на писмото на учените като причина да не подкрепят спасителния план

11:52 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над 160 икономисти критикуват плана на Полсън, поискаха проучването му

Общо 166 известни щатски икономисти, сред които трима нобелови лауреати, призоваха Конгреса да изчака с приемането на пакета от мерки на стойност 700 млрд. долара, докато планът не бъде проучен по-подробно, съобщи Bloomberg.

В писмото си учените поясняват, че се противопоставят на плана на финансовия министър Хенри Полсън, тъй като той представлява „субсидия“ за бизнеса, неясен е и може да има неблагоприятни последствия за пазара в дългосрочен план. Освен това икономистите изразяват опасения относно прибързаността на законодателите и администрацията на Джордж Буш за приемане на закона.

„Не смятам, че такива решения, с които ще трябва да живеем дълго време, трябва да се вземат за няколко дни“, коментира Робърт Лукас, икономист от Университета в Чикаго и носител на Нобелова награда за 1995 г. „Ситуацията може и да стане спешна, но сега още не е. Сега става дума за проблем на финансовия сектор“.

Икономистите, подписали писмото, са представители на различни области на икономиката, както и на най-различни политически възгледи.

Някои законодатели вече се позовават на писмото като причина да не подкрепят плана на Полсън. Сенаторът републиканец Ричард Шелби например заяви вчера, че планът не е добър и няма да разреши проблемите, че напротив – ще създаде повече.

Според Дейвид Ливайн – професор по икономика в Университета Бъркли, планът е структуриран погрешно. „Структурата му предполага, че първата защитна линия ще бъде финансовото министерство“, обяснява Ливайн. „Страшно много хора са направили пари, излагайки капитала си на риск, и те трябва да бъдат първата линия на защита, така действа капитализмът“.

Джефри Майрън, професор в Университета Харвард, от своя страна протестира срещу „изумително голямата, агресивна правителствена интервенция без съответен прецедент“.

Той настоява процесът на корпоративни фалити да бъде оставен на естествения му ход. „Това изобщо не е такова нещастие, каквото администрацията го представя“, казва Майрън.

Преговорите по приемането на плана не стигнаха до споразумение в четвъртък, след като представители на републиканците заявиха, че няма да го подкрепят в този му вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още