IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания строи първата в Европа електроцентрала в морето

Електроцентралата ще бъде с мощност от 40 киловата

16:33 | 25.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Испания строи първата в Европа електроцентрала в морето

Испания започна изпитанията на ново енергийно съоръжение, преобразуващо в електричество енергията на морските вълни, съобщава Итар-Тасс. Съоръжението с височина 35 м и диаметър 10 м е разработено по проект на поделението за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на испанската фирма Iberdrola.

Предвижданията са, след успешни изпитания за около година, фирмата да произведе и монтира в морето още 9 аналогични преобразуватели на енергията на вълните, които ще формират първата в Европа своеобразна електроцентрала в открито море. Тя ще бъде с мощност от 4 мегавата, т.е. ще може да произвежда елестроенергия, достатъчна за около 2500 жилища. Iberdrola планира осъществяването на подобен проект и край бреговете на Шотландия.

В тази връзка министърът на промишлеността на Испания е заявил, че през настоящата година производството на електроенергия в страната от ВЕИ и преди всичко от вятър за пръв път ще превиши производството от атомните електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 25.09.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още