IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос определи спасителния план на Буш за недомислен

Над половината избиратели в страната са против плана за преодоляване на кризата

12:38 | 25.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос определи спасителния план на Буш за недомислен

Инвеститорът Джордж Сорос определи като „недомислен“ предложения спасителен план на стойност 700 млрд. долара на правителството на САЩ за стабилизиране на финансовите пазари в свой анализ за Financial Times.

Според Сорос планът трябва да бъде преразгледан, за да бъде повишена неговата ефективност. Той предлага една от централните мерки да предвижда пускане на специални държавни облигации за преодоляване на сегашната криза, а не да се предоставят направо на банките пари от държавния бюджет за укрепване на балансите им.

Сорос препоръчва също така под надзора на Федералния резерв на САЩ да се предприеме процедура за обявяване на банкрут на онези щатски банки, които са водили погрешна политика на пазара на ипотечни кредити и сега отказват да признаят грешките си.

В същото време от проучване на Los Angeles Times и Bloomberg стана ясно, че американските избиратели обвиняват за финансовата криза в страната най-вече алчността на инвеститорите на Wall Street и правителството на Джордж Буш.

Почти една трета от американците са убедени, че на първо място самите борсови играчи са виновни за кризата. Една четвърт обвиняват правителството във Вашингтон, а около 11 на сто - Конгреса.

55 на сто от анкетираните са се изказали срещу плана за преодоляване на кризата, предложен от Белия дом, докато едва 31 на сто го подкрепят.

В телевизионно обращение президентът Буш заяви, че ако планът не бъде приет от Конгреса, страната е заплашена от „сериозна финансова криза“ и рискува „дълга и болезнена рецесия“.

Той е поканил днес в Белия дом двамата кандидати за президент – Барак Обама и Джон Маккейн, за да обсъдят проблема.

В свое съвместно изявление Обама и Маккейн призоваха демократи и републиканци да работят заедно за предотвратяване на „икономическа катастрофа“. В изявлението спасителният план се определя като „дефектен“, но е изразено съгласие, че са необходими действия.

Мнозина обаче се съмняват, че намесата на държавата на пазара е правилното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още