IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-богатият човек в Азия спасява хонконгска банка

Стотици клиенти на Bank East Asia в Хонконг започнаха да теглят депозитите си, след като банката беше набедена за неплатежоспособна

10:36 | 25.09.08 г.
Най-богатият човек в Азия спасява хонконгска банка

След като в сряда милиардерът Уорън Бъфет реши да инвестира 5 млрд. долара в проблемната финансова система на САЩ, купувайки акции на Goldman Sachs, днес се наложи Ли Ка-шин, най-богатият човек в Азия, да купува акции на Bank East Asia заради криза на доверието в банката.

След слухове, че базираната в Хонконг банка е неплатежоспособна, много от нейните клиенти започнаха да се редят на опашки и да теглят депозитите си. На финансовите регулатори в Хонконг се наложи да успокояват клиентите на банката, а финансовият министър инжектира 500 млн. долара в банковата система.

Експерти коментират пред Bloomberg, че слуховете за неплатежоспособността на азиатските банки са неоснователни, тъй като тяхната експозиция към AIG и Lehman е била минимална. Според Мона Чънг от Daiwa Asset Management, американската финансова криза няма да „прелее“ в Азия.

Акциите на Bank East Asia се покачиха с 3,6 на сто след намесата на правителството и на Ли Ка-шин, след като преди това отстъпваха с 11 на сто.

Слуховете за неплатежоспособността на банката са започнали от анонимни съобщения по мобилен телефон.

От Credit Suisse коментираха, че Bank East Asia има силни фундаменти и слуховете са неоснователни. Специалисти от швейцарската банка добавиха обаче, че рисковият профил на азиатската банка се е влошил след последните събития.

Последното масово теглене на депозити в Хонконг беше през 1997 г., когато потърпевша беше International Bank of Asia. Паниката обаче не доведе до фалит на банката.

Правителството на Хонконг застрахова всички депозити до 100 000 хил. хонконгски долара (около 13 хил. щатски долара). В момента текат дебати дали тази граница да не бъде удвоена, за да се увеличи доверието в банковата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още