IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът удари тридневно дъно

Потреблението на бензин и други моторни горива е намаляло до най-ниската си стойност за последните 5 години

09:44 | 25.09.08 г.
Петролът удари тридневно дъно

Цената на черното злато продължи да се понижава след впечатляващия скок във вторник, когато цените стигнаха до 130 долара за барел. Причината за поевтиняването бяха данните на американското правителство, че потреблението на бензин и други моторни горива е намаляло до най-ниската си стойност за последните 5 години.

Към момента договорите за доставка на лек суров петрол през ноември се търгуват на 106,38 долара за барел, след като вчера договорите стигнаха 105,73 долара за барел, което бе най-ниската им стойност от 19 септември насам.

Вчера стана ясно, че петролните запаси за миналата седмица са се понижили по-малко от очакванията и това също подейства негативно на цената на петрола.

Причините за спада в петролните запаси бяха затворените рафинерии в Мексиканския залив, където опасността от ураганите Айк и Густав накара много от петролните компании да прекратят дейността си в залива и да евакуират персонала си.

Около 62 на сто от производствените капацитети там все още не функционират, съобщиха от щатската комисия за управление на минералните находища. Производството на петрол в Мексиканския залив представлява 26 на сто от цялото за САЩ.

Въпреки тези шокове от страна на предлагането слабото търсене в САЩ не позволява на цените да се повишат. Експерти коментират пред Bloomberg, че индустрията в момента няма нужда от тези неизползвани капацитети.

Търгуваният в Лондон сорт Брент регистрира лек ръст спрямо вчера, когато договорите с доставка през ноември стигнаха 102,45 долара за барел. Към момента Брентът се търгува на 103,43 долара за барел.

Петролните запаси в САЩ за седмицата до 19 септември намаляха с 1,52 млн. барела до 290,2 млн. барела. Бензиновите запаси са се понижили с 5,9 млн. барела до 178,7 млн., което е най-ниската им стойност от 1967 година насам.

Степента на използване на капацитетите на рафинериите през миналата седмица падна до 66,7 на сто - най-ниско ниво от 1989 г., откогато се води тази статистика.

Въпреки тези новини петролът се задържа на най-ниското си ниво за последните дни, тъй като в момента цените се движат от страха от силна американска рецесия, от проблеми в световната икономика и съответно спад в потреблението на петрол, коментират експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още