IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атомстройекспорт ще строи АЕЦ и в Турция

Предвижда се новата АЕЦ в Турция, да е с два енергоблока с обща мощност до 5000 мегавата

18:14 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Атомстройекспорт ще строи АЕЦ и в Турция

Руската компания „Атомстройекспорт”, която е изпълнител на проекта АЕЦ Белене, практически спечели конкурса за строителството на атомна централа в Турция, съобщава Итар-Тасс. От AFP уточняват, че „Атомстройекспорт” е начело на консорциум, в който влиза и турската Park Termik.

Първоначално кандидати за строителството на атомната централа в Турция са били шест големи компании, но впоследствие пет са оттеглили кандидатурите си, така че на последния етап на конкурса е останала само руската фирма.

Предвижда се новата АЕЦ, която ще се строи в Южна Турция, да е с два енергоблока с обща мощност до 5000 мегавата. По предварителни данни тази АЕЦ ще покрива 8% от постоянно растящото потребление на електричество в страната.

Преди окончателното обявяване на победителя в конкурса за строителството на АЕЦ в Турция предстои конкурсната комисия да изясни дали заявката на „Атомстройекспорт” отговаря напълно на поставените технически изисквания, след което проектът ще бъде предоставен за проучване и от турската агенция за атомна енергия. От турска страна поясняват, че детайли по проекта ще станат известни на по-късен етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още