IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централна Европа още догонва ЕС по отношение на интернет достъпа

У нас делът на домакинствата с интернет е 36%, а според изразената пред Investor.bg прогноза на В. Костов се очаква до 5 години да бъде достигнато нивото от 50%

16:10 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Централна Европа още догонва ЕС по отношение на интернет достъпа

Общо около 44% от домакинствата в Централа Европа имат достъп до интернет при средно ниво за Европейския съюз (ЕС) от 54%. Това показват резултатите от изследване на доставчика на мрежови решения D-Link.

Концепцията за универсален интернет достъп за домакинствата е реализирана най-пълно в скандинавските страни и Холандия, където почти 80% от населението е свързано с мрежата.

В сравнение със средното потребление на интернет в ЕС страните от Централна Европа регистрират занижени показатели. Чехия демонстрира най-добри резултати, като 52% от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Много по-лоша е обаче ситуацията в Унгария, където този процент пада до 42 на сто, както и в Полша, която е последна в тази класация с 38%, се казва в доклада от проучването.

По данни на Синовейт у нас делът на домакинствата с интернет е 36%, а според изразената пред Investor.bg прогноза на Венцислав Костов, изпълнителен директор на Httpool, се очаква до пет години да бъде достигнато нивото от 50 на сто.

Повечето от интернет връзките, ползвани от домакинствата в страните от Централна Европа, могат да бъдат класифицирани като широколентови. Свързаността към мрежата чрез модем е все по-малко популярна в региона, посочват от D-Link, като дават за пример Чехия, където само 3% от домакинствата използват този тип интернет връзка. В Унгария и Полша най-често срещаният достъп до интернет е чрез ADSL.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още