IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската EDF се сдоби с осем британски атомни централи за 16 млрд. евро

В края на юли British Energy отхвърли офертата на EDF с мотива, че подценява активите на компанията

10:50 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Френската EDF се сдоби с осем британски атомни централи за 16 млрд. евро

Френската компания Electricite de France (EDF) – най-големият в света оператор на атомни реактори, е постигнала споразумение за закупуването на British Energy Group Plc за 12,5 млрд. паунда (15,72 млрд. евро), съобщи Bloomberg.

EDF ще плати 774 пенса за акция на британския производител на електроенергия, което е с 35 на сто повече от цената на затваряне на книжата на 14 март – последният ден на търговия, преди British Energy да обяви, че може да получи оферта за закупуване.

Чрез сделката френската компания ще получи контрол върху осем британски атомни централи с възможности за изграждане на нови реактори. Споразумението става на фона на стремежа на британското правителство да инвестира в атомната енергетика.

Миналата година атомните централи на EDF във Франция са произвели 77 на сто от електричеството в страната, което е най-голям дял в света.

В края на юли British Energy отхвърли офертата на EDF на стойност 765 пенса за акция с мотива, че подценява активите на компанията. Френската компания вече има 5 млн. потребители във Великобритания, където притежава електроцентрали, захранвани с газ и въглища.

36 на сто от British Energy са собственост на британското правителство. Френската държава пък държи 85 на сто от EDF.

EDF има планове да построи най-малко четири нови реактора във Великобритания до 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още