IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Марк Мобиус: Време е да се купува евтино

Американският инвеститор отново изказа оптимизъм, че в близко бъдеще финансовата ситуация ще се подобри

12:50 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Мобиус: Време е да се купува евтино

„Не мисля, че ни очаква дълъг период на спад на финансовите пазари. Сега има възможност да се купуват евтино ценни книжа, за да може в следващия период да се продават скъпо”. Това е заявил на конференция в Хонконг ръководителят на Templeton Asset Management Марк Мобиус, цитиран от вестник „Ведомости”.

Американският инвеститор управлява фонд с активи в размер на около 40 млрд. долара, които се инвестират в ценни книжа на развиващите се пазари. От началото на годината активите на фонда са поевтинели с 33%, което съответства на спада на индекса MSCI Emerging Markets.

В близко бъдеще Мобиус очаква подобряване на финансовата ситуация. По негово мнение сделката по придобиването на Merrill Lynch и отказът на американските власти да помогнат на Lehman Brothers свидетелстват за това, че финансовите пазари са достигнали дъното.

В Китай, Индия, Русия и други развиващи се пазари има още голям потенциал за увеличение на разходите на вътрешния пазар, което ще помогне на тези страни да противостоят на кризата, смята Мобиус. Той е допълнил, че сега неговият фонд инвестира във финансови компании в Бразилия, Тайланд, Южна Африка и Турция, без да уточнява кои са компаниите.

Още през април тази година Мобиус прогнозира, че глобалната кредитна криза е „близо до края си“ и че най-лошото от нея е отминало.

Колегите на Марк Мобиус, участващи в конференцията, не са такива оптимисти като него, пише още вестникът. По думите на генералния директор на Baring Private Equity „сега не е време да се купува, най-лошото още не сме видели”. Мениджърът е допълнил, че, според него, заради недостига на капитали обемът на инвестициите ще намалява.

През първата половина на 2008 г. компаниите, управляващи фондове за преки инвестиции, са привлекли рекордните 324 млрд. долара, по данни на британската компания Preqin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още