IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облигационерите на Lehman може да загубят до 110 млрд. долара

Азиатски банки се съзтезават за инвестиционния бизнес на Lehman в Европа и Азия

11:09 | 23.09.08 г.
Облигационерите на Lehman може да загубят до 110 млрд. долара

Инвеститорите, които притежават облигации на банкрутиралата Lehman Brothers, може да изгубят около 110 млрд. долара поради рязкото „стопяване“ на стойността на активите на инвестиционната банка, пише Financial Times.

Загубите по някои от деривативните позиции на банката не спират да растат и ако това продължава, облигационерите на Lehman ще трябва да си разделят още по-малко активи.

Облигационерите са „първи на опашката“ при ликвидиране на компанията и изплащане на дълговете й. След тях идват собствениците на някои префернциални акции и най-накрая са собствениците на обикновени акции.

Тепърва започва да се открива степента на засегнатост от фалита на Lehman на американските фирми, фондове и някои държавни институции. Облигациите на Lehman бяха купувани освен от много частни инвеститори, също и от много пенсионни фондове и дори държавни институции. От Farmer Mac например, федерална корпорация за земеделски ипотеки, която финансира американски фермери, съобщиха, че могат да реализират значителни загуби, тъй като притежават около 60 млн. долара от дълга на Lehman.

Само седмица преди инвестиционната банка да обяви фалит, облигациите им от по-горен клас се продаваха на 95 цента на всеки долар дълг (или на 95 на сто от стойността на дълга). След фалита на банката цените на тези облигациите се сринаха до 18 цента на долара.

Първокласните облигации се изплащат първи, след което идва ред на другите „подчинени“ ценни книжа. Цените на „подчинените“ облигации на Lehman се търгуват за около цент на долара.

След фалита на Lehman азиатски и европейски инвестиционни банкери се впуснаха в яростна надпревара кой да закупи европейския и азиатския бизнес на банката. Barclays вече купи американския инвестиционен бизнес на Lehman за 1,75 млрд. долара в сделка, която можеше да се определи повече като от сектора на недвижимите имоти, тъй като само офисите и централата на компанията бяха оценени на 1,5 млрд. долара.

До момента Barclays е преподписала договори с 8 хил. от всички 10 хил. души персонал на банката, които работиха в закупените от английската банка отдели, занимаващи се с инвестиционно банкиране.

Като един от вероятните купувачи на азиатския и европейския бизнес на Lehman се посочва японската банка Nomura Holdings, която е предложила оферти и за купуване на бизнеса на Lehman и на двата континента. Според източници на Ройтерс други заинтересовани са Standard Chartered и китайската CITIC Securities Co Ltd.

Според агенцията най-ценният актив на Lehman за азиатските банкери е опитът при сливанията и придобиванията. Lehman се нареждат на второ място по сливания и придобивания в Азия (изключвайки Япония), работейки по общо 15 сделки на стойност 32 млрд. долара.

Нетните приходи на Lehman от азиатския и тихоокеанския бизнес за периода януари-юли т.г. бяха 1,4 млрд. долара, което възлиза на почти целия приход за 2006 година. Той пък се равняваше на около 20 на сто от целия приход на Lehman Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още