IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък скок на петрола отведе котировките при $130, последва спад до $110

Нови страхове от рецесия изтриха голяма част от печалбите на черното злато

09:12 | 23.09.08 г.
Рязък скок на петрола отведе котировките при $130, последва спад до $110

Невероятното рали на петрола през последните дни го изстреля до 130 долара за барел – ниво, което бе достигнато по време на сесията в Ню Йорк в понеделник. Впоследствие обаче фючърсните договори започнаха да падат и към момента петролът се търгува около 110 долара за барел.

Причина за рязкото поскъпване на суровината беше, че много от късите позиции, отворени при нива от 90 долара за барел, трябваше да бъдат покрити тази нощ, след като вальорът на договорите наближава, коментират експерти пред Bloomberg. Трейдърите, които бяха заложили цената на петрола да продължи да се понижава заради страхове от глобална рецесия, днес изгубиха много пари, коментират още някои анализатори. В крайна сметка фючърсите с доставка през октомври изтекоха на цени малко над 120 долара, което беше повишение с 16 на сто.

Впоследствие договорите се понижиха още, тъй като суматохата около правителствената интервенция на американския пазар направи много от инвеститорите несигурни относно бъдещето на финансовата система. Това породи нови страхове от световна рецесия и спад в потреблението на петрол.

Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се търгуват на 108,37 долара за барел, или с 0,9 на сто по-ниско от вчера.

Въпреки понижението си през последните часове черното злато се търгува с 20 на сто по-висока от 16 септември насам.

Лондонския сорт Брент също се понижи през последните няколко часа. Договорите с доставка през ноември паднаха с 0,6 на сто (68 цента) до 105,36 долара за барел.

Бензиновите фючърси също се понижиха след ралито си с 4 на сто вчера. Към момента договорите с доставка през октомври се търгуват на 2,6980 долара за галон, или с 0,58 на сто по-ниско от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още