IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата криза удари и телеком сектора

RIM – производителят на Blackberry – е компанията, чието финансово състояние е най-пряко свързано с Уол Стрийт и следователно представлява най-застрашената група в сектора

18:07 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовата криза удари и телеком сектора

Производителите на мобилни телефони и телеком операторите рискуват да загубят милиарди долари вследствие на сътресенията, предизвикани от финансовата криза.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, RIM – производителят на Blackberry – е компанията, чието финансово състояние е най-пряко свързано с Уол Стрийт и следователно представлява най-застрашената група в сектора.

Многобройните загубени работни места във финансовия свят най-вероятно ще доведат до спад в сегмента на мобилните бизнес устройства като Blackberry, прогнозират от анализаторската компания Strategy Analytics. Според нея, освен RIM, на риск са изложени и резултатите на групи като Palm, HTC и HP.

Производителите на смартфони вече са въвлечени в яростно съревнование за пазарен дял на фона на забавено търсене в САЩ и Европа вследствие на понижените оценки за перспективите пред икономиката.

Телекомуникационните оператори пък реагираха на ситуацията, като започнаха да променят маркетинговите си политики в посока на предлагане на безплатни или по-евтини телефони от високия ценови клас при обвързване с договор. Така вече ще се разчита не само на повечето разговори от потребителите, но и на услуги като мобилен интернет.

От Garner отбелязват, че в Северна Америка най-предпочитаната целева група са станали потребителите, използващи телефоните си за достъп до многобройни по вид данни.

Според предвижданията световният пазар на мобилни телефони все пак би трябвало да успее да осъществи прогнозите за растеж тази година от порядъка на 10%, но благодарение на продължаващият бум в търсенето на смартфони на развиващи се пазари като Индия и Китай.

Що се отнася до по-зрелите пазари, 2008 г. се очаква да завърши със съвсем лек растеж. По данни на Gartner продажбите на мобилни телефони в Западна Европа са отбелязали значителен спад в Европа за първото шестмесечие спрямо същия период на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още