IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски компании започват обратно изкупуване на акциите си

В Русиясе предвижда въвеждането на облекчено данъчно облагане на дивидентите и на операциите с ценни книжа

17:56 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руски компании започват обратно изкупуване на акциите си

На фона на стремителното падане на котировките на акциите на руски компании, много от тях напоследък обявиха за намерения да осъществят обратно изкупуване на акциите си, съобщава Интерфакс.

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов е обявил за намерението на целия мениджмънт на компанията да се включи в обратното изкупуване на акциите й, с цел да подкрепят компанията в условията на световната финансова криза. През миналата седмица Алекперов и вицепрезидентът Леонид Федун вече започнаха изкупуване на акциите на Лукойл, като по този начин техният общ дял в компанията е нараснал от 29,75% до 29,83%.

Най-голямата в Русия финансова корпорация „Система” също може скоро да вземе решение за обратно изкупуване от фондовия пазара на част от своите акции, стана ясно от изявление на председателя на Съвета на директорите и основен акционер на компанията Владимир Евтушенков.

През седмицата котировките на книжата на „Система” на Лондонската фондова борса (LSE) са „преживели” максималния си спад от листването на компанията през февруари 2005 г. Днес те са тръгнали нагоре, покачвайки се с 23,9% до 18,65 долара за акция, но още са далече от максималната си стойност в началото на годината от 44 долара за акция.

На този фон помощникът на президента на Русия пък е съобщил, че се предвижда въвеждането на облекчено данъчно облагане на дивидентите и на операциите с ценни книжа, като допълнителен стимул за формиране на ефективен финансов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още