IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Америка също се изстреляха нагоре

След като индексите на Стария континент регистрираха ръстове от над 7%, щатските акции ги последваха с по-умерени повишения

17:30 | 19.09.08 г.
Пазарите в Америка също се изстреляха нагоре

След позитивната борсова сесия в Европа днес пазарите отвъд океана също се повишиха значително.

Всички основни индекси в САЩ отвориха на зелена територия, като най-голямо беше повишението при S&P 500, който се повишава до момента с 3,16 на сто (38 пункта) и последно се котираше на ниво 1 244 пункта. DJIA и Nasdaq нарастват до момента със съответно 2,85 и 2,35 на сто.

Днешното рали, на почти всички борси, бе най-голямото двудневно глобално възстановяване на акциите от 1970 година насам.

Очаквано, анализаторите посочиха като основна причина за повишението готовността на регулаторните органи в САЩ да се намесят на пазара и да подкрепят крехката финансова система на страната. Решението да се забранят късите продажби във Великобритания и на някои компании в САЩ намали напрежението върху някои финансови акции.

Тъй като финансовите акции бяха сред най-атакуваните от продавачите на късо, днешното решение на надзорната комисия в САЩ се отрази най-позитивно на тях. Индексът S&P 500 Financials добави 11 на сто, като JP Morgan се повиши с 13 на сто, а Bank of America и Citigroup добавиха над 20 процента.

В Европа финансовите акции също се повишават до момента. UBS добави 32 на сто, а Deutsche Bank AG и Credit Suisse - по 17 на сто.

Английският бенчмарк FTSE 100 се повиши с цели 8,73 на сто и последно се котираше на 5 305 пункта. Френският CAC 40 добави 7,79 на сто, а немският DAX - 5,45 на сто до момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още