IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зашеметяващ борсов ръст в Русия*

Обещанието на Медведев да вкара 20 млрд. долара, за да подкрепи финансовата система, върна позитивните настроения

13:41 | 19.09.08 г.
Зашеметяващ борсов ръст в Русия*

Руският пазар регистрира зашеметяващи ръстове днес, след като вчера руската борса бе затворена. До момента доларовият индекс RTS регистрира повишение от над 20 на сто и последно се котираше на 1272 пункта.

Вследствие на рязкото покачване търговията бе спряна за втори път днес, след като сесията бе преустановена за малко и по-рано тази сутрин.

Изтичането на капитали от Русия след конфликта с Грузия, падащите цени на суровините и световната криза превърнаха индекса RTS в най-зле представилият се индекс за третото тримесечие от всички световни бенчмаркове.

След вчерашното обещание на президента на Руската Федерация Дмитрий Медведев да вкара 20 млрд. долара, за да подкрепи финансовата система на страната, това се промени и днес индексите се изстреляха нагоре.

Деноминираният в рубли индекс Micex скочи още повече – цели 26 на сто (223 пункта) до 1 077 пункта.

През последните 10 години руските пазари са едни от най-добре представящите се в света. За този период индексът RTS се е повишил с над 500 процента. Рязкото падане на руските книжа в последно време ги направи изключително евтини – средното P/E за индекса, който включва 48 компании, беше 5,6, което бе най-ниското от всички основни световни пазари, сочи проучване на Bloomberg.

Вчера пазарите в Русия останаха затворени, за да избегнат паниката, която настъпи на световните пазари, поради нестихващите слухове за възможни фалити на американски банки и финансови институции.

От 8 август до вчера RTS бе загубил 43 на сто от стойността си.

Според експерти една от основните причини за понижаването на борсовите индекси в най-голямата страна бе конфликтът с Грузия и навлизането на руски войски на територията на страната. Това накара много чуждестранни инвеститори да факторират по-голям геополитически риск, свързан с инвестициите им в страната, и да изтеглят част от средствата си от Русия. По данни на Bloomberg над 35 млрд. долара са изтеглени от страната от старта на конфликта.

*Актуализирано към 14 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още