IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спират късите продажби във Великобритания, в САЩ обмислят мярката

Според някои експерти именно продажбите на късо са един от катализаторите на проблемите на финансовите компании

11:05 | 19.09.08 г.
Спират късите продажби във Великобритания, в САЩ обмислят мярката

Надзорната комисия във Великобритания (Financial Services Authority-FSA) забрани късите продажби. Решението влезе в сила от тази нощ и ще важи до 16 януари, предаде BBC. Новата мярка няма да позволи на инвеститорите да отварят нови позиции на късо, нито пък да добавят към вече съществуващи такива.

Забраната идва след като много пазарни участници и регулатори се обявиха срещу късите продажби и ги посочиха към един от факторите, катализиращи кризата във финансовите пазари.

През последните дни финансовите пазари бяха свидетели на драматични понижения на акциите, особено на тези от финансовия сектор, където имаше дневни понижения от над 50 на сто. Според някои експерти именно възможността да се продава на късо е причината за драматичните спадове.

Късите продажби дават право на инвеститорите да вземат на заем даден актив – например акция, облигация, фючърсен дговор и др. След което те продават актива на пазара, надявайки се цената му да се понижи. Целта е след време активът отново да се закупи, но на по-ниска цена, а разликата представлява печалбата.

Когато късите продажби са в особени големи обеми, тогава на практика има голямо предлагане на дадения актив и това понижава цената.

Това създава проблеми за финансовите компании, които имат голяма нужда от капитали, тъй като ниските цени на акциите им (причинени според някои от спекуланти, продаващи на късо) обезсилва един от основните начини за събиране на капитал – продаване на акции.

Английският финансов министър Алистар Дарлинг се изказа в полза на забраната. Според него това е добра мярка, която обаче трябва да бъде временна.

Предложение за забрана на късите продажби е постъпило и в Американската надзорна комисия (Securities and Exchange Commission -SEC). Все още обаче забраната не е влязла в сила в САЩ, тъй като трябва първо да се одобри от петимата членове на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още