IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се повиши за трети пореден ден

Оптимизмът на световните пазари, както и проблемите с предлагането на черното злато повишиха цената му

09:46 | 19.09.08 г.
Петролът се повиши за трети пореден ден

Петролът продължи да се повишава и тази нощ, след като готовността на основните централни банки да подкрепят икономиката, успокои пазарите. Това до известна степен върна доверието и увеличи надеждите на инвеститорите, че глобална рецесия ще бъде избегната и потреблението на петрол няма да намалее.

Последно фючърсите за доставка на лек суров петрол през октомври се търгуваха на 98,52 долара за барел. Петролът моментно се повиши с над 1 долар и се търгуваше на 98,90 долара за барел. Лондонският сорт Брент пък беше на 95,81 долара за барел, като най-високата му стойност бе 96,10 долара.

Ралито на американските книжа снощи, последвано от позитивната до момента азиатска борсова сесия, също помогна на петрола да поскъпне. В четвъртък щатските акции регистрираха най-голямото си еднодневно повишение за последните 6 години.

Цените на петрола може да намерят подкрепа и в проблемите с предлагането. Американските запаси за миналата седмица намаляха с повече от експертните очаквания, заради проблемите с двата урагана, които на места прекратиха добива на петрол в Мексиканския залив.

Терористични групи в Нигерия са увеличили атаките си срещу петролните компании в страната, предаде Bloomberg. „Движението за освобождаването на делтата на Нигер“, който са основната терористична група в страната, са унищожили петролопровод на Royal Dutch Shell вчера. До момента, поради подобни атаки, Нигерия е намалила производството на петрол с 280 000 барела на ден от оптималните си капацитети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още