IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Правда“: България играе опасна игра с Русия и Грузия

През 2007 България е доставила на Грузия оръжие и военна техника за $70 млн., пише изданието

13:22 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Правда“: България играе опасна игра с Русия и Грузия

„Доставя оръжие на грузинския агресор, предоставя военни бази на НАТО, „заиграва се” с Русия, и още, надява се да стане проводник на енергийните ресурси в Европа. За малка България това е вече прекалено. Затова нейното ръководство по въпроса за войната в Кавказ като че ли „нагълта вода”...”, се казва в началото на публикуван днес коментар на руския вестник „Правда”.

В материална се отбелязва, че през 2007 г. България е доставила на Грузия оръжие и военна техника на стойност над 70 млн. долара. Съгласно официалната статистика, цитирана от изданието, общият обем на износа на отбранителни средства от България за чужбина през миналата година възлиза на около 200 млн. долара, което означава, че Грузия е на първо място в списъка на страните, получаващи български оръжия, с една трета от целия износ.

В Регистъра на ООН за конвенционалните оръжия за 2007 г. се дават данни от грузинското правителство, според които от България страната е закупила 46 противотанкови ракетни комплекса „Фагот” и 150 ракети за тях, също така 10 000 неуправляеми ракети S5KP, 30 броя 60-милиметрови миномети S6-210, 3500 бр. автомати AR-M.

В предишни години България е доставила на Грузия малки десантни кораби 106К, противотанкови ракетни комплекси „Конкурс” и „Корнет”, 120-милиметрови миномети М-43, зенитни установки „Шилка”, ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7 и РПГ-22, както и различни видове боеприпаси, в т.ч. противотанкови и зенитни управляеми ракети, патрони за стрелково оръжие и др.

България е разположена на кръстопът на най-важните морски транспортни пътища, преминаващи от Черно и Средиземно море до Атлантическия океан, което й позволява да поддържа тесни търговски отношения не само с европейските страни, но и със страните от Азия и Африка, се казва по-нататък в материала на „Правда”. „И от това тя иска откровено да се възползва, независимо от всичко”, заключава изданието.

Според вестника България има множество аргументи в подкрепа на своята гледна точка: ако победят САЩ и Саакашвили – тя е европейска страна и борец за демокрация; ако победителят е Русия – тя може да се спомни за славянските корени и общата борба с турците за освобождението на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още