IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед, ЕЦБ и Япония наляха 180 млрд. долара във финансовата система

Централните банки ще действат съвместно и ще улесняват бъдещи проблеми с ликвидността

11:41 | 18.09.08 г.
Фед, ЕЦБ и Япония наляха 180 млрд. долара във финансовата система

Федералният резерв, централната банка на Япония и Европейската централна банка взеха решение координирано да налеят 180 млрд. долара във финансовата система, за да предотвратят влошаване на кредитната атмосфера. Новината донякъде успокои пазарите, които към момента спряха стремителното си низходящо движение.

В изявлението на страницата на Федералния резерв се казва, че решението цели да „адресира увеличилите се затруднения в краткосрочните кредитни доларови пазари“. „Централните банки ще продължават да сътрудничат и ще действат, за да адресират бъдещи затруднения“ се казва още в изявлението.

Освен чисто техническите параметри на това решение, то има потенциала да повлияе на финансовите пазари, тъй като представлява ясно заявление от страна на централните банки да се намесват във финансовата система.

През последните седмици се наблюдава желанието на централните банки да подкрепят финансовата система в стремежа си да избегнат още фалити като този на Lehman. Бяхме свидетели на „спасяването“ на Bear Sterns, ипотечните колоси Fannie Mae и Freddie Mac и последно кредитирането на най-големия застраховател в света - AIG, от страна на Федералния резерв в замяна на дял от предприятието, възлизащ на близо 80 на сто.

Проблемите във финансовия свят всяха паника и това изстреля цените на междубанковите заеми до най-високата им стойност от 1999 г. насам. Ликвидността намаля рязко в системата и това направи достъпа до капитали по-труден и по-скъп, коментират анализатори пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още