IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакваната намеса на централните банки спря борсовия срив

Индексите в Европа обърнаха на положителна територия след обявените планове за интервенция на пазарите

11:46 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакваната намеса на централните банки спря борсовия срив

Съвместният план на централните банки на САЩ, Япония и еврозоната за наливане на 180 млрд. долара на пазарите доведе до обръщане на негативните настроения и европейските индекси се оцветиха в зелено.

След отстъпленията от началото на днешната сесия, които дойдоха като следствие от срива в САЩ, заличил пазарна капитализация за над 700 млрд. долара само от представителите на основния индекс Dow Jones Industrial Average, постепенно ситуацията започна да се стабилизира. Подобни тенденции започнаха да се наблюдават в Азия и постепенно оптимизмът се пренесе към Европа.

Като пример за обръщането на настроенията може да се посочи развитието на търговията в Хонконг, където след спад от 8 на сто Hang Seng в крайна сметка приключи със загуба от 2,8 на сто. В Германия, Великобритания и Франция мечките също започнаха да отстъпват.

Британският индекс FTSE 100 буквално се изстреля с 1,2 на сто, заличавайки загуба от близо 2 на сто, регистрирана в началото на деня и в 11:35 часа стойността му бе 4 970 пункта. На борсата във Франкфурт биковете също минаха в атака и спадът на DAX беше заличен, като показателят успя дори да напредне, макар с минималните 0,1 на сто до 5 866 пункта. Във Франция САС 40 се повишава с 0,05 на сто до 4 002 пункта след загуба от над 1 на сто в началото на сесията.

На БФБ все още мечките имат думата, като при оборот от 2,36 млн. лв. до момента SOFIX пропада със 7,86 на сто до 821,22 пункта, а BG40 губи 5,3 на сто до 196,35 пункта. Все пак при повечето позиции се забелязва стабилизиране около нивата от първия час на днешната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 16.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още