IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След вчерашното рали днес петролът регистрира лек спад

Страховете от рецесия накараха златото да повиши цената си най-много за последните 26 години

09:25 | 18.09.08 г.
След вчерашното рали днес петролът регистрира лек спад

След като вчера петролът добави над 6 долара към цената си и на моменти и се търгуваше на нива над 97 долара за барел, днес котировките регистрират лек спад. Причините за понижението днес бяха влошаващата се кредитна система и страховете, че това ще се отрази негативно на световното потребление.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол достигна 97,16 долара за барел, поскъпвайки с 6,6 на сто (6,01 долара), което бе най-високият му еднодневен ръст от 6 юни насам. В Лондон Брентът повиши цената си с 6,3 на сто (5,62 долара) до 94,84 долара за барел.

Новините, че Morgan Stanely се слива с търговската банка Wachovia, разтърсиха отново кредитните пазари и потвърдиха притесненията, че Wall Street има сериозна нужда от свежи капитали. Това понижи доверието на инвеститорите във финансовата система и цените на акциите в САЩ и  Азия се сринаха. Регионалният азиатски индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5 на сто до 106,74, което е най-ниската му стойност от 2005 г. насам. Само тази седмица 3,6 трлн. долара бяха заличени от фондовите пазари, след банкрута на Lehman.

Лошите новини нямаше как да не повлияят на черното злато и то се започна да поевтинява. Към момента фючърсите за доставка на лек суров петрол се търгуват на 96,15 долара за барел, което е с 1 на сто по-ниско от стойността им вчера. Търгуваният в Лондон сорт Брент се разменяше за 93,4 долара за барел, или с 1,44 на сто по-ниско от вчера.

Страховете от рецесия обаче помогнаха на друг борсов продукт – златото. Инвеститорите видяха в ценния метал „убежище“ от кризата и вчера то регистрира най-големия си скок за последните 26 години. Цената на златото с незабавна доставка се повиши значително вчера и достигна 884,25 долара за тр. унция. Вчера металът се търгуваше около 785 долара за унция.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още