IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическата и финансова криза пратиха украинския пазар на 1-годишно дъно

От началото на месеца загубата на PFTS е 34,13 на сто, а от началото на годината - 70,06%

11:01 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата и финансова криза пратиха украинския пазар на 1-годишно дъно

Основният фондов индекс в Украйна PFTS вчера падна с 14,09% до 351,54 пункта и по този начин достигна своя минимум за последните 52 седмици. Вчера украинската борса на два пъти преустанови търговията заради рязкото снижаване на котировките на търгуваните книжа.

От началото на месеца загубата е 34,13 на сто, а от началото на годината - 70,06 на сто.

В тази връзка руски анализатори, цитирани от украинското издания Кореспондент.net,  коментират: „Несъмнено тези резултати ще станат знакови събития за фондовите пазари на Украйна и Русия. Двуцифреното падане на индексите PFTS и руския RTS (загубил вчера над 11%) разбира се впечатлява, но фактът за спиране на работата на борсата – още повече. При това търговията на PFTS вчера беше преустановена временно едва 14 минути след нейния старт.”

По думите на експерта това все още не е абсолютният рекорд на борсовия спад и ситуацията не е подвластна на прогнози. Към момента борсата все още не е стартирала търговията.

Предходният голям срив на украинската фондова борса беше на 11 септември тази година, когато спадът на украинския индекс беше с над 12%.

Влияние за вчерашния срив оказаха, освен резките понижения на световните пазари във връзка със сътресенията във финансовата система, и настъпилата политическа криза в страната. Във вторник официално бе обявено разпадането на управляващата коалиция в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още