IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят продажбата на лондонското летище Гетуик

Наскоро от британската комисия за защита на конкуренцията казаха, че BAA може би ще трябва да продаде три от британските си летища

10:15 | 17.09.08 г.
Готвят продажбата на лондонското летище Гетуик

Лондонското летище Гетуик ще бъде предложено за продажба от собственика си British Airports Authority (BAA), съобщи BBC.

Новината идва четири седмици след предварителното постановление на британската комисия за защита на конкуренцията, според което BAA може би ще трябва да продаде три от британските си летища. Пълният доклад на комисията предстои да бъде публикуван следващата година, но все пак се уточнява също, че BAA може би ще трябва да продаде две от трите си летища в Лондон. От компанията изключиха възможността за продажбата на Хийтроу, така че остават Гетиук и Станстед.

Твърди се, че няколко компании проявяват интерес към второто по големина летище във Великобритания.

Миналата седмица от Virgin Atlantic заявиха пред Daily Telegraph, че биха проявили интерес към участие в консорциум за придобиването на Гетиук. За други потенциални кандидати за летището, което се оценява на 1,8 млрд. паунда от регулаторите, се считат MacQuarie и Fraport.

Съвсем наскоро беше увеличен размерът на таксите за кацане на самолети, които Гетуик може да налага. През 2007 г. през летището са минали 35 млн. пътници. То обаче има само една писта и приближава максималния си капацитет.

Според кореспондента на BBC търсенето на купувач и договарянето на параметрите на сделката вероятно ще отнеме месеци.

През август Sunday Time писа, че международни инфраструктурни компании са отправили оферти за закупуването на Гетуик, като някои от подадените оферти достигат стойност от 3 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още