IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК даде „зелена светлина” на газопровода „Южен поток”

Според ЕК проектът няма да има негативен ефект за конкуренцията в ЕС

17:32 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК даде „зелена светлина” на газопровода „Южен поток”

Споразумението между Газпром и италианската енергийна компания Ени за строителството на газапровода „Южен поток” не нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, е заявил днес в Брюксел представител на ЕК, цитиран от РИА Новости.

По думите му „ЕК е провела задълбочено проучване и е установила, че проектът няма да има негативен ефект за конкуренцията в ЕС както относно ограничаване на доставките на газ, така и относно цените”.

Газпром и Ени участват на паритетни начала в реализацията на „Южен поток”, за чието преминаване през България вече има подписано и ратифицирано междуправителствено споразумение.

Проектът предвижда строителството на газопровод от Русия до Италия (с евентуално разклонение за Европа), като морската част на „Южен поток” (с дължина 900 км и на дълбочина до 2 км) ще минава по дъното на Черно море и ще свързва руския с българския бряг.

Газопроводът ще струва общо около 14 млрд. долара. Капацитетът му ще бъде около 10 млрд. куб. м годишно руски природен газ за Европа. Първите доставки на газ по „Южен поток” се планират за 2013-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още