IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на AIG с още 60 на сто надолу

Книжата на компанията се търгуват на едва една десета от счетоводната им стойност

16:50 | 16.09.08 г.
Акциите на AIG с още 60 на сто надолу

Спекулациите за проблемите на финансовата система в САЩ продължават. Пазарите се чудеха кой ще бъде следващият потенциален Lehman Brothers. Някои анализатори и инвеститори посочиха като „най-добър“ кандидат застрахователя AIG.

При отварянето на щатския пазар днес акциите на компанията се търгуваха значително по-ниско от вчера – на 1,75 долара за акция, или с 63 на сто по-ниско. Припомняме, че вчера акциите на компанията загубиха над 60 на сто, като преди това в понеделник имаше още един рязък спад от 30 на сто.

При тези цени пазарът оценява книжата на компанията на под една десета от счетоводната им стойност. Тоест има сериозно разминаване между счетоводното оценяване на активите на AIG и това как пазарът ги оценява.

Причината за това е, че финансовите компании в САЩ имат огромен брой изключително комплексни финансови инструменти в отчетите си, които са трудни за адекватно счетоводно оценяване.

С днешния спад, отбелязван до момента, книжата на AIG са отстъпили с над 96 на сто от началото на годината, когато се търгуваха за близо 60 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още