IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачката в Боинг може да забави цялата американска икономика

Ако стачката продължи около месец, тя ще се отрази в посока влошаване на търговския баланс на САЩ, твърдят анализатори

13:05 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката в Боинг може да забави цялата американска икономика

Продължаващата масова стачка на работещите в американския авиационен концерн Боинг, започнала на 6 септември, може да доведе не само до съществени финансови загуби за компанията, но и до забавяне на цялата американска икономика, която и без това е заплашена от рецесия, се казва в коментар на вестник „Комерсант”, основаващ се мнения на експерти от бранша.

Освен това, ако стачката продължи повече от месец (както заплашиха миналата седмица от ръководството на профсъюзите в Боинг), това може да повлияе и на сроковете за изпълнение на поръчките за доставка на самолети. А самите авиокомпании като цяло, на свой ред, вече не са в много изгодно положение заради продължаващата глобална финансова криза и високите цени на горивото.

В основата на конфликта между работодатели и работници стои фактът, че профсъюзът настоява за увеличение на работните заплати средно с минимум 13%, а ръководството на Боинг предлага увеличение на заплащането с не повече от 11%.

Boeing Company е една от най-големите в света компании за производство на самолети и основен доставчик за НАСА. Поделението Boeing Commercial Airplanes произвежда авиолайнерите Боинг 737, 747, 767, 777, 787 и BBJ (Boeing Business Jet). През първото полугодие приходите на Вoeing Commercial Airplanes са 16 млрд. долара (50% от общите приходи на концерна), а оперативната печалба е 1,3 млрд. долара (58% от общата).

След Втората световна война това е шестата стачка в Боинг. При предходната стачка през 2005 г., продължила 24 дни, загубите на Боинг са възлизали на 2 млрд. долара и концернът забави доставките на 20 самолета.

По оценките на експерти, при сегашната стачка загубите на авиоконцерна за всеки ден от стачката са 100-120 млн. долара.

Стачката предизвика опасения на пазара от възможното забавяне на изпълнението на поръчките на новия самолет Dreamliner 787, който е позициониран като горивоспестяващ (спестява до 20% от горивото, обикновено използвано за дадено разстояние). А именно тази характеристика на Dreamliner 787 е ключова за авиокомпаниите в борбата им с високите цени на керосина.

Всъщност Боинг първоначално възнамеряваше да направи първите доставки на новия самолет през май тази година, а сега пускането на първата партида от тези самолети е определено за втората половина на 2009 г. Контракти за доставки на Dreamliner 787 са сключили над 50 авиокомпании в света и някои от тях вече обявиха, че възнамеряват да искат от Боинг компенсации за загубите си от забавянето.

Наблюдатели на авиационния отрасъл не изключват вероятността в случай на удължаване на стачката печеливш от ситуацията да се окаже основният конкурент на Боинг – европейският Ербъс, част от EADS, който вече излиза от двугодишна криза. През 2006 г. Ербъс отстъпи първото място по обем на поръчките на Боинг, след като обяви за забавяне на доставките на своя най-нов суперлайнер А 380. Това тогава доведе и до почти 30% спад на акциите на EADS и смяна на двама генерални директори на концерна в рамките на няколко месеца.

Според вицепрезидента на американската изследователска компания Teal Group „ако стачката продължи около месец, тя ще се отрази в посока влошаване на търговския баланс на САЩ, а износът и търговията са единствените фактори, удържащи САЩ да не влезе в рецесия”. По думите на анализатора, в случай на стачка около два месеца и повече, последствията за търговския баланс на САЩ може да се окажат сериозни, защото пътническите реактивни самолети са най-важното „перо” от промишления експорт на САЩ. При това стачката може да удари не само Боинг, а и множеството негови външни доставчици и подизпълнители в страната и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още