IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P и Moody's понижиха рейтинга на AIG

Изпълнителния директор на Bank of America смята, че няма голяма банка, която да не е обвързана с AIG

09:42 | 16.09.08 г.
S&P и Moody's понижиха рейтинга на AIG

Двете международни рейтингови агенции Standard & Poor's и Moody's Investors Service понижиха кредитния рейтинг на най-големия американски застраховател и собственик на Българската телекомуникационна компания American International Group Inc (AIG), съобщи Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Вилумщад се опита да набере свеж капитал за компанията именно за да предпази застрахователя от понижение на рейтинга. Според Bloomberg най-големият застраховател в САЩ е помолил JP Morgan и Goldman Sachs да посредничат в кампанията му за набиране на между 70 и 75 млрд. долара.

S&P намали рейтинга на AIG с три нива от АА- до А- заради „комбинация от намалена гъвкавост при събирането на капитал за посрещане на плащания и растящи загуби, свързани с жилищни ипотеки“.

Вчера акциите на AIG се сринаха с 61 на сто, понижавайки пазарната капитализация на фирмата до 12,8 млрд. долара. В петък пък книжата на компанията загубиха още 30 на сто. Така от началото на годината компанията е загубила 92 на сто от цената на акциите си, което я направи най-зле представилата се компания от индекса Dow Jones Industrial Average.

Според анализатори евентуален фалит на AIG ще бъде много по-сериозен проблем отколкото всички до сега. Самият изпълнителен директор на Bank of America (която вчера се превърна в най-голямата финансова институция в света след купуването на Merrill Lynch) Кенет Люис коментира, че всички големи банки са по някакъв начин обвързани с AIG. Банкерът изрази страховете си и че банкрут на AIG ще е много по-голям проблем отколкото повечето хора очакват.

Мащабите и дейността на AIG са това, което кара инвеститорите да се плашат от фалит. AIG оперира като застраховател в почти всички сфери на икономическия живот. Така почти всяка дейност, било то застраховане срещу спиране на плащанията по облигационна емисия или пари за откупи, е свързано пряко или косвено с AIG.

Според губернатора на Ню Йорк Дейвид Патерсън AIG е дала специално разрешение на кредиторите си до достъп до 20 млрд. долара в дъщерните компании на AIG, които пък трябва да набавят спешно ликвидност.

Това би трябвало да спечели малко време на AIG, за да набере така нужния й капитал.

Председателят на Фед Бен Бернанке пък обяви, че стремежът на AIG трябва да бъде към събиране на капитали от частния сектор, а не от Федералния резерв.

Неприятностите за AIG не свършват дотук. Ураганът Айк, който удари Тексас на 13 септември, може да коства на компанията между 6 и 18 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още