IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мощен спад и в цената на петрола

Черното злато се върна на нивата от февруари при цена около 92 долара за барел

09:02 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мощен спад и в цената на петрола

Цената на петрола отбеляза най-големия си двудневен спад за последните близо четири години, в резултат на което котировките паднаха до нива от около 92 долара за барел. Причина за масираните разпродажби станаха опасенията, че проблемите във финансовия сектор на САЩ ще се пренесат върху глобалната иконимика, което ще доведе до значително ограничаване на търсенето на суровини. Като цяло американският пазар изпадна в колапс, като на фондовите борси бяха отбелязани най-големите спадове от времето на терористичните атаки в САЩ от 11 септември.

Петролът поевтиня с 5,47 долара до цена на затваряне 95,71 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера, след което продължи да понижава цената си силно и към момента котировките губят още 3,77 долара (3,8 на сто) до 91,94 долара за барел по време на сесията в Азия.

В Лондон вчера Брентът също отбеляза драстичен спад, като цената му падна дори под 90 долара за барел. Към момента в часовете на електронна търговия на платформата на лондонската борса барел Брент с доставка през октомври се търгува по цена 90,36 долара, което е с близо 4 на сто под вчерашната цена на затваряне от 94,24 долара за барел.

„Всичко се дължи на тотална паника“, смята Джонатан Корнафел от Hudson Capital Energy, цитиран от Bloomberg. „Хората затварят позиции, смятайки, че това е само началото на срива. Всички казват, че светът свършва и вече няма да има никакво търсене на петрол“.

Силен спад се наблюдава и в цените на останалите суровини. Вчера оловото поевтиня с 4,5 на сто в Лондон, алуминият понижи цената си с 3,2 на сто, а цинкът – с 5,2 на сто. Понижение се наблюдава дори и при златото, което поевтинява за пръв път през последните три дни. Неговата цена се смъкна с 1 на сто до 778,63 долара за тройунция по време на търговията в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още